Háziállatról emberre terjedő betegségek

Nagyon szoros a testi-lelki kapcsolat gazda és kedvence között. Gyakran ölelgetik, puszilgatják állatukat, még akkor is, ha közben fejükben ott motoszkálnak a különböző emberre is veszélyes betegségekről szóló sokszor hiányos, de ijesztő információk.

Veszettség

A veszettség, amely az embert és minden melegvérű állatot egyaránt megbetegít, a veszettséggel fertőzött állat harapásával, nyálával terjed. Az évenként megkapott veszettség elleni oltás megóvja kutyáját attól, hogy elkapja a veszettséget és a halálos kór terjesztőjévé váljon. Ezzel nem csak a gazda, de az állat életét is megmenti. Ezért is lenne fontos minden kijáró macskát is beoltani veszettség ellen, még akkor is, ha ez nem kötelező!

Magyarországon emberi veszettség megbetegedés 1994 óta nem fordult elő. Mindezek figyelembevételével az ÁNTSZ fenntartja a kutyák évenkénti kötelező vakcinázását, ami kijáró macskák esetében is nagyon ajánlott.

Fonálférgek

Minden kölyök macskát és kutyát úgy kell kezelni, mintha bélférges lenne, mert 80%-ban azok is. A legveszélyesebb a 3-4 hetes korosztály, mert egyrészt ők a legellenállhatatlanabbak, másrészt bennük már kifejlődtek és szaporodóképesek a bélférgek. A gyerekeket kell elsősorban óvni, mert a rendszeres és helyes kézmosás gyakran elmarad. Így a kölyök állatok szőrére ragadt féregpetéket lenyelhetik. A bélférgekkel fertőzött kutyák és macskák teljesen egészségesnek is látszhatnak, de jellemzőek lehetnek az olyan tünetek, mint a hasmenés, hányás, kitelt has. Elsősorban a Toxocara nevű orsóférgek a felelősek az emberi fertőzésekért. Ha a pete véletlenül bejut az emberbe, akkor különböző tüneteket okoz attól függően, hogy milyen szervekben fejlődik ki a féreg.

Galandférgek

Az uborkamag-képű galandféreg, vagy latinul Dipylidium caninum petéit a bolhák terjesztik. Megint elsősorban a gyerekek lehetnek veszélynek kitéve, mert ők közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a kutyákkal, macskákkal. Ha egy féregpete az azt közvetítő bolhával bejut az ember szervezetébe, akkor galandféreg fejlődik ki benne. Ez a féregfertőzés legtöbbször csak annyi tünettel jár, hogy apró, fehér, uborkamagra emlékeztető darabokat hagy maga után a kutya, macska.

A bolhásságot otthon is könnyű észrevenni, Ha kedvencünk szőrén végighúzunk egy nedves papír zsebkendőt, akkor a bolhaürülék pirosas-barnás nyomot hagy rajta.

Bőrgombák

A bőrgombásság, amelyet a Microsporum canis nevű bőrgomba okoz, elsősorban a fiatal macskák, kutyák és a tengerimalacok betegsége, de minden emlősállat bőrének legfelső elhalt részében megélnek. Általában kerek, szőr nélküli területek, kör alakban letöredezett szőr hívja fel a figyelmet a fertőzésre. A bőr kipirul, a széle kiemelkedő piros körben gyulladt, viszket. Nehezen gyógyul, akár 2-3 hétre is szükség lehet a gyulladás megszűnéséig. A gombák spórái az elhalt, levált hámsejtekkel terjednek, és elszóródva, szőr- vagy bőrápoló kefére ragadva sokáig fertőzőképesek maradnak. Szerencsére kutyák és macskák számára elérhető a bőrgombásság elleni védőoltás, amely nem csak a megelőzésben, de a gyógyításban is segít!

A cikk forrása: Budafoki Állatgyógyászati Központ és Állatpatika.

Címke: Emberre terjedő betegségek
2019-01-22