Egyre többen tanulnak online

Talán nem meglepő, hogy a mai világban egyre többen tanulnak online, hiszen sokkal kényelmesebb és rugalmasabb időbeosztással vehetőek igénybe az online kurzusok, mint a hagyományos tantermi megoldások.

Többféle oktatási módszer létezik

Az online C programozás oktatás egyre jobban hódít az interneten. Sokféle megoldás létezik, de legfőképp az oktatón múlik, melyiket alkalmazza. A leggyakoribb talán a Skype-os oktatás, ahol képernyőmegosztással a diákok könnyedén elsajátíthatják a szükséges tananyagot. Egyetlen hátránya, hogy nem teljesen interaktív, hiszen a néző (legyen az tanár vagy diák) nem irányíthatja a másik fél egerét és nem veheti át a billentyűzetet, ha szükségessé válik. Viszont az előadások megtartásához ez a módszer nagyon is megfelelő. Gyakorlati órák esetén az aktivitás hiányossága könnyen pótolható, ha a TeamViewer programot párhuzamosan használják a Skype mellett. A hang átviteléért a Skype felel, a képernyő és a perifériák kezelését pedig a TeamViewer biztosítja. Elvileg a TeamViewer egymaga is képes lenne ezekre a feladatokra, de a tapasztalatok szerint lassú és nem minden esetben működőképes a dolog. A Skype az utóbbi időben sok frissítésen ment át, és nem biztos, hogy pozitív irányban. Sokan használnak Viber-t, vagy esetleg Messengert hasonló feladatokra. Ez a tanulási módszer leginkább kezdő C programozók számára javasolt.

Másik megoldás az előre elkészített videók, vagy online C programozással foglalkozó oktató anyagok használata. Sokan nagyon dicsérik ezt a tanulási módszert, de nagy hátránya az, hogy nincs, aki felügyelje a diák fejlődését és probléma esetén nincs kihez fordulni. Viszont ott van az az előnye, hogy bármennyiszer visszanézhető egy feladat megoldása. (A Skype-os oktatást is fel lehet venni, de ahhoz az oktató külön engedélye szükséges, és nagyon kevesen vannak, akik ehhez hozzájárulnak.) Vannak olyan területek, ahol elég hatékonyak az oktatóvideók, de inkább tapasztaltabb programozóknak javasolt.

Mik az előnyei az online oktatásnak?

  • Rugalmas időbeosztás.
  • Nem kell másokra várni.
  • Saját tempó szerinti haladás.
  • Otthonról is igénybe vehető.
  • Sok esetben idő és pénz spórolható meg vele.

Sok esetben ez az egyetlen kiút

Nagyon sokan dolgoznak, kötött a munkaidejük, és nem tudják megoldani, hogy befizessenek egy személyes kurzusra, mert nincs rá lehetőségük. Ha pedig lenne is rá, akkor előfordulhat, hogy azon a településen vagy annak környékén nem foglalkoznak C programozás oktatással, és hosszú utat kellene megtenni nap mint nap ahhoz, hogy igénybe lehessen venni a szolgáltatásokat. Az online programozás oktatás megoldást jelent mindazoknak, akik szeretnének megtanulni programozni, de csak korlátozott időben érnek rá, vagy nincs idejük sokat utazni.

Címke: C programozás
2019-01-19