A sikeres karrier alapja az önismeret

Amikor a középiskola utolsó évében el kell dönteni, hogy ki milyen pályát választ, akkor sokan tanácstalanul ülnek a pályaválasztási tájékoztató fölött, abban reménykedve, hogy az ott leírtak alapján előbb-utóbb sikerül majd eldönteni, hogy melyik hivatás lenne ideális választás számukra. A feladat meglehetősen nagy kihívásokat tartogat egy 18 éves fiatal számára, aki még szinte egyáltalán nincs tisztában a saját képességeivel.

Legfőbb cél a boldogság

A sikeres karrier mindenki esetében mást jelent, és ez így van rendjén, hiszen nincs két egyforma ember, akinek ugyanazok lennének az álmai, vágyai. Éppen ezért, ha valakinek sikerül egy felfelé ívelő karrierutat bejárni valamelyik szakmában, az még nem jelenti azt, hogy mindenkinek követnie kell a példáját. A sikert sokan sokféleképpen értelmezik, de az biztos, hogy csak azok az emberek lesznek elégedettek az életükkel, munkájukkal, akik olyan szakmát választanak, amit szívvel-lélekkel tudnak csinálni. Tény, hogy az ember a munkájából él, és nem mindegy, mennyi pénz jut a mindennapi betevőre, de emellett az is nagyon fontos, hogy az adott pozíció ne csak pénzt, hanem boldogságot is hozzon a „konyhára”.

Erősségek, gyengeségek

A sikeres karrier felépítéséhez tisztában kell lenni az egyéni tulajdonságokkal, amik nem csak az erősségeket, hanem a gyengeségeket is magában foglalják. Ha saját magáról van szó, akkor az ember mindig könnyebben mond jót, mint rosszat, de a negatívumok felismerése, elfogadása is nagy szerepet játszik az ideális szakma megtalálásában. Ha valaki nem is tudja, melyik szakma irányába induljon el, az már fél siker, ha pontosan tudja, mik azok a területek, ahol biztosan nem tud, nem akar érvényesülni. Az egyéni képességek összevetése remek iránymutatásként szolgálhat a sikeres karrierút első lépéseinek megtételéhez.

Címke: Sikeres karrier
2019-05-03