Változik a játékdivat

Szakértő megfigyelő számára elég hamar kiderül egy kisgyermekről játék közben, hogy mennyire kreatív. Aki erősen eltér az átlagtól, újító szándékai már a homokozóban megjelennek, akár még a lázadó és különc jelzőt is ráaggatják, és már háromévesen is sokszor meglepő színvonalú alkotásokra képes, őt lehet az átlagosnál kreatívabbnak mondani. Gyakorlott óvónénik hamar felismerik, hogy vele másképp kell foglalkozni.

Türelmes szülők kerestetnek

Sok kutatás megállapította, hogy a manapság növekvő gyermekek kevésbé használják finommotorikus képességeiket, kézügyességüket, mint a korábbi generációk. Rohanó világban élünk, a szülőknek nincs ideje kivárni, amíg a kicsi elbabrál a cipőfűzőjével, a ruhája gombolásával, pedig fontos lenne a türelem. Arra se nagyon van hely egy lakásban, hogy kedvére “maszatolhasson” a gyerek, festegetés, gyurmázás, ragasztózás, gipszkiöntés közben azért piszkolódik is ez-az, ami a gyereket általában nem zavarja, de az anyukáját annál inkább. Tehát olyan fejlesztő játékok kellenek a gyereknek, amik nem okoznak felfordulást a lakásban.

Újfajta alkotási technikák

A kézműves játékok választéka nagyon széles, gyakran jelennek meg újfajta alkotási technikák is. Régen a kislányok gyöngyöt fűztek, terítőt hímeztek, babaruhát varrogattak vagy rajzoltak. Manapság műanyagpalackból kreálnak karkötőt, homokképeket, csillámképeket készítenek a dobozokban árult speciális anyagokból, és egyre divatosabbak a matricás játékok. Sok a túlságosan “kész” játék, csak össze kell rakni, vagy beragasztani az albumba, az eredmény látványos, de kevés képzelőerőt követel a gyerektől. Egy natúr faépítő esetén például a színeket is a gyereknek kell kigondolnia. Játékválasztáskor ilyesmire is érdemes a szülőknek figyelnie.

Címke: Fejlesztő játékok
2020-04-20