Utcai minikönyvtárak?

Az ötletet egy debreceni csapat vetette fel, és a posztjukban arra kérték az olvasókat, hogy szavazzanak arról, hogy hol lehetne ezeket a nyilvános kis könyvtárakat elhelyezni. Nagyon sok ember lelkesen fogadta a hírt, hiszen külföldön hasonló projektek már évek óta nagy sikerrel működnek, sok örömet okozva ezzel minden olvasni szerető polgárnak.

Világszerte hódítanak a minikönyvtárak

Az egész dolog Amerikában kezdődött és tulajdonképpen egy minikönyvtárról van szó. Valaki kitesz egy kis szekrénykét az általa kiválasztott helyre a szabadba, és beleteszi azokat a könyveket, amelyekre már nincs szüksége. Aki arra jár, az kivehet egy könyvet, és ha akar, visszatehet helyette egyet. Becslések szerint körülbelül 15.000 utcai könyvtár létezik világszerte, mintegy 55 országban írja az egyik hazai hírportál.

Andrea Warnke Montpelierben él. Ő érzelmi okokból döntött úgy, hogy nyit egy minikönyvtárat testvére, Jean emlékére: „A testvérem nagyon szerette a könyveket, csak úgy, mint mindenki a családunkban. Könyvtárosként dolgozott a helyi iskolában. Amikor elmondtam a férjének, hogy szeretnék egy mini könyvtárat nyitni Jean könyveiből, neki semmi kétsége nem volt afelől, hogy Jean csodálatos ötletnek tartaná javaslatomat.”

Andrea munkához látott és napjainkban egy kis szekrényke díszeleg a háza előtti nagy fán, benne könyvekkel: gyermekirodalom, science-fiction, krimik, szakácskönyvek, klasszikusok. Eleinte nem volt nagy forgalom, de rövid időn belül visszatérő vendégei lettek a szekrénykének.

Természetesen az amerikai példát több nyugat-európai ország is követte, hazánkban pedig az utóbbi három évben kezdett kibontakozni az új trend. Óbudán négy, úgynevezett „könyvmegálló” működik, amelyeket éjszakára sem zárnak le. A járókelők könyvek mellett képregényeket is találnak a kínálatban. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kezdeményezésére pedig az általuk felajánlott olvasnivalók az addig funkció nélkül árválkodó telefonfülkében kaptak helyet. A fővárosihoz hasonló kezdeményezésekhez egyre több vidéki város is csatlakozott, többek között Szolnok és Veszprém is.

Címke: Hírportál
2019-04-18