Spintires: MudRunner

A Spintires: MudRunner – American Wilds-szal játszani olyan, mintha lenne egy másodállásod. Meglehet, hogy már láttál egy képet a játékról, ugyanis első verziója már 2015-ben megjelent és nagy népszerűségnek örvendett. A képeken elképesztő járműveket látunk nehéz terepen, és úgy gondolhatjuk, hogy a játék során valamilyen hasonló körülmények között kell majd izgalmas feladatokat megoldanunk, de sajnos hogyha elkezdünk játszani a játékkal, akkor szembesülünk a ténnyel, hogy ez inkább szól A pontból B pontra való eljutásról, mintsem a hajmeresztő off-road mutatványok végrehajtásáról. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a játék nem izgalmas, legalábbis egy rövid ideig.

A napokban megjelent a Spintires: MudRunner – American Wilds már Nintendo Switch-re is, tehát most már szinte minden platformon élvezhetjük a kemény munkát, amit a játék ránk bíz, akár barátainkkal együtt. A játék kampány módja abból áll, hogy különféle pályákon fát szállítunk kettő vagy adott esetben több pont között. Ehhez segítségünkre szolgál több mint 30 különböző jármű.

A feladat

Lényegében annyi a dolgunk, hogy árut szállítsunk egyik helyről a másikra. Az, hogy ezt hogyan tesszük, az már teljes egészében ránk van bízva. Mi választjuk ki a járművet, az utat és a rakomány méretét is. Ha például egy kisebb, de annál agilisebb járművet választunk, akkor könnyebb dolgunk lesz az út során elénk kerülő akadályok leküzdésében, viszont többször kell majd megtennünk ugyanazt az utat, mivel kevesebb rakományt tudunk szállítani. Ha viszont egy jóval nagyobb járgányt választunk, akkor valóban több rakományt leszünk képesek egyszerre elvinni, ellenben nehezebb dolgunk lesz a terep viszontagságaival szemben.

Tanulás

A játékmenet során minden hibánkból tanulhatunk és kell is tanulnunk. Eleinte még könnyelműen rá fogunk hajtani a láthatóan sáros utakra és bátran bemegyünk majd a sűrű erdőbe is, ha éppen úgy adódik, de egy kis idő elteltével már sokkal megfontoltabban fogunk haladni a pályán. Méghozzá azért, mert ha esetleg elrontunk valamit, beragadunk a sárba vagy felborulunk, akkor nincs olyan lehetőségünk, hogy egyszerűen újra az úton legyünk, hanem kezdhetjük elölről az egész pályát, vagy jobb esetben visszahívhatjuk a járművünket a legközelebbi garázsba.

A fent említettekből kifolyólag ha nem vagyunk elég türelmesek és nem tudunk tanulni a hibáinkból, akkor egész gyorsan felidegesíthet minket a játék. Azonban ha képesek vagyunk fejleszteni magunkat és továbblendülni a kudarcainkon, akkor meglepően jutalmazó a játék. Rengeteg achievementet kapunk a játék során, akár egészen apró célok eléréséért is.

A Spintires újrajátszhatósága nagyon jó. A sokféle különböző járművet minden pályán kedvünkre cserélgethetjük, így minden egyes újrakezdésnél egy sor friss kihívással kell szembenéznünk.

Kihívások

Mielőtt bárki is fejest ugrana a játék egyik pályájába, érdemes előbb kipróbálni néhány kihívás pályát is. Ezek lényegében megmutatják a játék alap mechanikáit, és hasznos tanácsokat adnak a további játékhoz. Előfordulhat, hogy egyesek jobban fogják élvezni ezeket a kihívásokat, mint magát a fő játékot, úgyhogy már csak ezért is megér egy próbát.

A Spintires széria legnagyobb bökkenője a navigáció. A játék során nincs lehetőségünk arra, hogy automatikusan generált utakon haladjuk. Ehelyett nekünk kell meghatározni azt az útvonalat, ahol a lehető legkönnyebben tudunk majd haladni. Ezt megtehetjük úgy is, hogy pontonként kijelöljük az útvonalat, vagy úgy, hogy néha-néha megnyitjuk a térképet és betájoljuk magunkat.

Összességében

Még ezekkel a kellemetlenségekkel együtt is egy élvezhető és különleges játék a Spintires: MudRunner – American Wilds. Mindenkinek, aki szereti a nagy és erős járműveket, vagy csak egy kis kihívásra vágyik, annak nagyszerű élmény lehet a játék.

Spintires rendszerkövetelmények

Minimum:

  • CPU: Intel® Pentium Dual Core 2.0GHz
  • RAM: 2 GB
  • OS: Windows Vista/7/8/10
  • VGA: NVIDIA GeForce 9600 GT or equivalent

Ajánlott:

  • CPU: Intel® Core 2 Duo 2.5GHz
  • RAM: 4 GB
  • OS: Windows Vista/7/8/10
  • VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 470