Risen

Ezt az RPG-t 2009-ben adta ki a Piranha Bytes. Bár a Gothic 3 bukása után kissé félve várták a rajongók, a fejlesztők megmutatták, hogy igenis tudnak még nagyot alkotni. A játékban egy névtelen hajótöröttet alakítunk. A vulkanikus szigeten, ahová csöppenünk, furcsa dolgok történnek: a tengeren állandó vihar tombol, amely miatt nem lehet kihajózni, ősi templomok emelkedtek fel a föld mélyéből, és különös teremtmények árasztották el a vadont.

A sziget lakói

A sziget hatalmas, sok lakója van, és jó RPG-hez méltóan mindenkivel válthatunk pár szót, sokan közülük küldetéssel is megbíznak minket. Épp ezért nem telik sok időbe, hogy megismerjük a helyi politikai viszonyokat. A szigetet megszállta az inkvizíció, kijárási tilalmat rendeltek el, és mindenkit, aki ezt megszegi, erőszakkal besorozzák. Mindezt azért teszik, hogy megmentsék a sziget lakóit a templomromokból előbújó szörnyektől, és egy még nagyobb ellenségtől. A mocsárba bűnözők költöztek, élükön a Donnal, akik szabadságharcot vívnak az inkvizíció ellen, és eközben igyekeznek eltulajdonítani a maguk részét a romok kincseiből. A vulkán tetején található kolostor mágusai pedig behódolnak az inkvizítornak, segítik a munkáját, és több-kevesebb sikerrel megpróbálják túlélni ezt a nehéz időszakot. Egy ideig szabadon megismerhetjük mindhárom felet, küldetéseket hajthatunk végre és szívességeket tehetünk nekik. Ám a döntéseinknek következményei vannak, és egyszer elérkezik egy pont, amikor már nem táncolhatunk vissza, választanunk kell, melyik oldalra állunk. Ez azonban nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, hiszen egyik oldal sem nevezhető egyértelműen jónak vagy gonosznak, mindegyiket könnyen meg lehet kedvelni.

Risen

Harcrendszer

A szigeten igencsak el lehet csatangolni: az erdőkben, mocsarakban és a rengeteg – tényleg rengeteg – barlangban mind-mind akad néhány vadállat, goblin, csontváz, vagy egyéb szörny, akikkel meg kell küzdeni. A harc során nem minden a nyers erő vagy a jobb fegyver, sok múlik az időzítésen is. Megfelelő támadási és védekezési technikával (és persze némi türelemmel) nálunk sokkal erősebb ellenfelekkel is meg tudunk küzdeni. Érdemes minden bokorba benézni, hiszen mindenütt rábukkanhatunk gyógynövényekre, bányászható ércekre, kincseket rejtő ládákra. Szükségünk is lesz mindenféle motyóra, ha másért nem is, hát eladni őket. Még jó, hogy a hátizsákunkba egy kisebb hadseregnek való ellátmány is belefér.

A legyőzött ellenfelekért és a végrehajtott küldetésekért tapasztalati pontokat kapunk, ám a fejlődéshez oktatókat kell keresnünk, akik némi pénzért cserébe tanítanak minket a különböző képességekre. A fejlődési rendszer egyébként nem túl bonyolult, a megszerzett képességpontjainkat költhetjük közelharci vagy távolharci képességekre, mágiát tanulhatunk, erőnket vagy ügyességünket fejleszthetjük. Tanulhatunk alkímiát és kovácsmesterséget is, amelyek segítségével a játék legjobb varázsitalait, illetve fegyvereit készíthetjük el. Érdemes még kitanulni a lopakodást és a tolvajlást is, mert igencsak jövedelmezőek.

Összefoglalás

Mindent összevetve a Risen egy nagyszerű játék. Csodálatos az atmoszférája, és bár a hölgyek megrajzolásában nem álltak a helyzet magaslatán a készítők, és a karakterünk mozgása is eléggé szögletesre sikerült, a tájban órákon át lehet gyönyörködni. A zene és a szinkronhangok is jól el lettek találva. A történet izgalmas, fordulatokban gazdag, az utolsó pillanatig tartogat meglepetéseket. Minden egyes karakter mondanivalójára érdemes odafigyelni, mert mind-mind hozzátesznek valamit a történethez. A Risen tehát egy ízig-végig RPG, a műfaj kedvelőinek biztos nem okoz csalódást.

Gépigény

Minimum:

  • Processzor: 2 GHz Intel® Pentium™ 4 Single-core Processor
  • Memória: 1 GB
  • Operációs rendszer: Windows XP (Service Pack 3)
  • Videokártya: 256 MB DirectX™ 9.0c (NVIDIA® GeForce® 7900/ATI Radeon™ X1800)
  • Szabad hely: 2.5 GB

Ajánlott:

  • Processzor: 2.6 GHz Intel® Pentium™ 4 Single-core Processor
  • Memória: 2 GB
  • Operációs rendszer: Windows XP (Service Pack 3) vagy Vista
  • Videokártya: 512 MB DirectX™ 9.0c (NVIDIA® GeForce® 8800/ATIRadeon™ HD 2900)
  • Szabad hely: 2.5 GB