Metro 2033 Redux

A Metro 2033 Redux egy újabb kiadása az eredeti játéknak, ami szebb grafikát és apróbb változtatásokat is tartalmaz, mint például a játékmenet, fejlettebb mesterséges intelligencia, néhány újabb fegyver. A játék Dmitry Glukhovsky hasonló című regénye alapján készült, amit a fejlesztők elég jól átvettek, és abszolút olyan hangulatot teremtettek, ami hű a könyvben leírtakhoz.

Miről szól a játék?

A játék története Oroszországban, 20 évvel az atomháború után játszódik, amikor az emberek már kiépítették a saját kis világukat a föld alatt. A felszín lakhatatlanná vált, csak védőfelszerelésben lehet megközelíteni, legfőképp a zord környezethez kitűnően alkalmazkodó mutánsoknak ad otthont. A megmaradt emberiség a moszkvai metróhálózat alagútjaiba vonult vissza, és ott rendezkedtek be a túléléshez. Az egyes állomások kisebb városokként funkcionálnak, és a túlélők itt élik mindennapjukat. A felszín lényei persze folyamatosan ostromolják a földalatti állomásokat, ezért állandó éberséggel kell védeni őket, és mindent meg kell tenni a mindennapi túlélés érdekében. Amikor éppen a mutánsok nyugalomban vannak, akkor az emberek egymással vannak elfoglalva, hiszen állandó a rivalizálás, a rablás, és a diktatúrák elleni küzdelem. Természetesen virágzik a feketepiac és a haszoncikkekkel való kereskedelem, a fizetőeszköz pedig a legértékesebb dolog ebben a poszt-apokaliptikus világban, ami nem más, mint a folyamatos harcokhoz szükséges töltény. A főhős Artyom a játék elején egy fontos küldetést kap – meg kell mentenie az állomását a rájuk törő mutánsoktól, az úgynevezett feketéktől – amihez a metró alagutak és az állomások többségét be kell barangolnia. Célját egyedül nem tudná véghezvinni, másoktól sok segítséget kap, ami nagyon is jól jön ebben a kemény világban.

Látvány és játékmenet

A játékban teremtett hangulat és az alkalmazott fény- és hanghatás fantasztikus. Az emberek félhomályban élnek, és a metrórendszer grafikai kialakítása is eszméletlen. A Redux verzió jót tett a grafikának, így a nagyobb felbontású monitorokon is jól élvezhető a játék szépsége és részletessége.

A harcok egy idő után eléggé egyhangúak, a fegyverek fejleszthetőek, de egyszerre maximum három lehet nálunk. Ez nem sok, de nem is kevés. Jól meg kell válogatni, melyik az a három, hiszen ha nincs hozzá elég lőszer a pályákon, akkor megette a fene. A sötétség jól hasznosítható a lopakodás közben, hiszen elrejt az ellenfelek elől, sokszor még talán túlságosan is. Amikor csak lehet, el kell oltani a fényforrásokat, és akkor szabadon kiélhetjük a lopakodós harcmenet adta lehetőségeket. Van egy késünk is, amit csak ilyenkor hasznosíthatunk, hiszen hangtalanul kivégezhetjük vele az ellenfeleinket.

Metro 2033 Redux

A felszerelésünk sem túl bonyolult, az elsősegélycsomagokon és a gázmaszkunk szűrőin kívül nem sok mindenre kell különösebben figyelnünk. Az utóbbival nagyon gazdálkodni kell, és a lehető legtöbbet be kell gyűjteni belőlük, hiszen a felszínen nagy hasznát vesszük. Ha netalántán elfogynak, míg fent vagyunk, a játék a végéhez ér. A készítők jól érzékeltetik velünk, hogy az emberek számára az új élőhely már a föld alatt van, a felszínen nem érdemes sokáig időzni, és nagyon nem barátságos a környezet sem. Gyűjthetünk dobókéseket, dinamitokat, zajkeltő tárgyakat is, amelyek tovább színesíthetik a harcmodort.

A játék aprólékossága lenyűgöző. A gázmaszk szűrőjének cserélgetése és a fejlámpa kézzel való feltöltése zseniális, nagyon hozzátesznek az élményhez, főleg akkor, amikor harc közben kell ezzel foglalkoznunk. Erősebb csapások esetén a gázmaszk üvege bereped, fröcsögős gyilkolászáskor pedig véres lesz, amit a kezünkkel letörölhetünk. A fegyvereken látszik, hogy a metró lakói kézzel tákolták őket össze, néha beragadnak, szélben viszont nehezebb célozni velük. Ezek apró dolgok, de ettől van igazi „Metro” érzésünk a játék során.

A játékot kétféle módban lehet teljesíteni:

 • Túlélő: csak tapasztalt játékosoknak ajánlott, mert ez a mód egy túlélőhorrora emlékezet inkább, hiszen nagyon be kell osztani az erőforrásokat, és kerülni kell a nyílt harcokat.
 • Spartan: a játék sokkal akciódúsabb, két kézzel kapjuk a pályákon a lőszereket.

A játék gyengeségei

 • Aki olvasta Dmitry Glukhovsky Metró 2033 című könyvét, annak egy kicsit csalódás lesz a játék, mert csak nyomokban tartalmazza a könyvben olvasható történetet, sőt helyenként nagyon megmásítja azt. Ez valahol érthető, hiszen a könyvben kevesebb az akció, és a játék is sokkal unalmasabb lenne. No de ami a játék igazi gyengesége, az a történetmesélés. A játékban lévő néhány párbeszédből nem sok minden derül ki, keresni kell a feljegyzéseket és olvasgatni kell rendesen, hogy pontosabb képet kapjunk a háttértörténetről is.
 • A fegyverek fejleszthetősége lehetne jobban kidolgozott, hiszen csak az árusoknál vásárolhatunk kiegészítőket, de ott sem túl sokat. Persze az ellenfelektől is elvehetjük a fegyvereiket, de ekkor a sajátunk odaveszik minden addigi fejlesztésével, még akkor is, ha azonos fegyvertípusról van szó.
 • Az ellenfelek mesterséges intelligenciája nagyon gyenge, a sötétségben még akkor sem vesznek észre, ha éppen előttük állunk.
 • A felszínen felkapó repülő mutánsok sokszor olyan helyekre dobnak le, ahonnét nem lehet kijönni, csak úgy, ha a legutolsó mentési ponttól újrakezdjük a játékot. Néha előfordult, hogy a mutánsok textúrája átlátszóvá válik, tehát beleolvadhatunk egy mutáns testébe, miközben az egy másik katonával harcol.

Összefoglalás

A fenti gyengeségek ellenére is fantasztikus játékot kaptunk a készítőktől, az igazi rajongók biztosan elnézik a hibák okozta kellemetlenségeket. Akik nem olvasták a könyvet, csak játszani szeretnének egy ilyen nyomasztó atmoszférájú játékkal, nekik lehet, hogy fel sem tűnnek ezek az apró baklövések, hiszen az akciójátékok nyújtotta élményt maximálisan hozza a Metro 2033.

A Metro 2033 egy olyan játék, amit nem elég csak egyszer átélni. Aki nem tette, ne habozzon, és próbálja ki! Aki pedig már játszott vele, az játssza újra, hiszen biztosan lesz olyan alagút vagy valamilyen fejlesztés, amit az előző játék során nem vett észre. Néha a nagy lövöldözések után érdemes megpihenni egy kicsit, és gyönyörködni a grafikában és annak részletességében.

Gépigény

Minimális gépigény:

 • Processzor: 2.2+ GHz Dual Core vagy jobb
 • Memória: 2 GB
 • Operációs rendszer: Windows Vista, 7 vagy 8 (64-bit)
 • VGA: DirectX 10, GeForce 8800 GT 512 MB, GeForce GTS 250 512 MB

Ajánlott gépigény:

 • Processzor: Quad Core vagy 3.0+ GHz Dual Core
 • Memória: 4 GB
 • Operációs rendszer: Windows 7 vagy 8 (64-bit)
 • VGA: DirectX 11, GeForce GTX 480 1 GB

További Metro játékok: