Hogyan működik a családi pótlék Ausztriában?

Sok ember megy külföldre a csábító fizetések miatt, és gyakran előfordul, hogy kint is marad, majd családot alapít. Szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen ezt nem sokan tudják véghezvinni, és szomorúan kullognak haza.

Azért, mert valaki kint él és kint neveli a gyermekét, az nem jelenti azt, hogy neki nem jár a családi pótlék Ausztria területén. Ha a megfelelő szakirodához fordul, akkor az ott lévő ügyintézők segítségével a lehető legmagasabb támogatáshoz juthat hozzá.

Hogyan működik ez az egész?

Ha a család bejelentett lakcíme Magyarországon van, akkor két megoldás lehetséges:

  • Teljes családi pótlék igénylése: ha egyik szülőnek sincs magyarországi jogviszonya, de legalább az egyik szülő bejelentett ausztriai jogviszonnyal rendelkezik, akkor a teljes összeget az osztrák adóhivatal fizeti, és a magyar államkincstár megszünteti a folyósítást.
  • Különbözeti családi pótlék: ha a gyermek valamelyik szülője valamilyen jogviszonnyal rendelkezik (vállalkozó, munkanélküli, nyugdíjas, stb) Magyarországon, akkor az igénylő szülő az ausztriai és a magyar családi pótlék különbözetét kapja meg. Ilyen esetben nem lehet teljesen lemondani a magyar folyósítást.

Igényléshez szükséges nyomtatványok:

  • E401
  • Antrag
  • E411

Az ügyintézéshez érdemes szakembereket fogadni, aki minden esetet figyelembe vesznek, és segítenek kiigazodni a jogi szabályokon és előírásokon. Aki nem jártas az adózási nyomtatványok kitöltésében, nem is érdemes egyedül nekifognia. A globalisadozas.hu szakemberei tudják, mi a dolguk, és gyors ügyintézéssel várják ügyfeleiket. A családi pótlék fontos, és kellemetlen, ha nem érkezik meg időben, vagy ha nem tudják a szülők, miképp lehetne igényelni.

Címke: Családi pótlék Ausztria
2019-02-21