Fontosak a színek egy webáruház készítés során?

A színek érzéseket, érzelmeket váltanak ki az emberekből, ami a webáruházaknál kiemelten fontos. A látogató először a színvilágot látja meg, ez alapján dönt, hogy tovább böngészik a honlapon, vagy inkább egy másik, hasonló témájú oldalt keres.

Színek a webáruházakban

Ha túl élénkek, kontrasztosak vagy túl harsányak a színek, az zavaró lehet a szemnek, és „elijesztheti” a vásárlót. Azonban ha túl kevés, minden fekete-fehér, az pedig unalmasnak tekinthető. A webáruház készítés során minden árnyalatnak más jelentése, értelmezése, üzenete van.

A színkör szerint lehetnek alap, másodlagos, harmadlagos és komplementer színek. Az alap színeink a piros, sárga és kék. Ezek keverékei a másodlagos színek, mint a narancssárga, zöld, és lila, majd ezeket tovább keverve kapjuk meg a harmadlagos színeket. Ezeknek a nevei is a két kevert szín nevéből állnak össze: pirosas-narancssárga, sárgás-narancssárga, sárgás-zöld, kékes-zöld, kékes-lila és pirosas-lila. Komplementer színeknek az egymással szemben lévő színeket nevezzük, melyek összekeverésével sötétszürke színt kapunk.

Mi a leggyakoribb szín a webáruházakban?

A színkör színei jó kiindulási alapot adhatnak, de rengeteg árnyalat közül választhatunk, úgyhogy keverjük bátran, amíg meg nem kapjuk a tökéletes, a webáruház témájához passzoló, néhány színből álló palettánkat. Hangulat szerint háromféle szín különböztethető meg. Lehetnek hideg, meleg, illetve semlegesek. Ezeket megfelelően kombinálva harmonikus design készülhet honlapunkra. A hideg színek, mint a kék, lila, zöld és ezek árnyalatai nyugalmat, megfontoltságot fejezhetnek ki. Nem véletlen, hogy a legtöbb webáruház fő színe a kék, hiszen a határozottság, elegancia, pontosság érzését nyújtja, bizalmat kelt. Ez a szín szinte minden témához, bármilyen termékhez passzolhat.

A lila árnyalatai kreativitást, gazdagságot, egyben titokzatosságot sugallnak. Főleg ruházati webáruházakhoz illik ez a domináns szín. Az arculat színének választható a zöld is, ami természetességet, frissességet sugároz. Ez is elég univerzális szín, de főleg kertészeti, állatokkal foglalkozó oldalak fő színe.

Ezzel szemben a meleg színek (pl. piros, narancssárga, sárga) dinamikusak, energiát sugároznak, élénkítő hatásúak. Sokkal vidámabbak a hideg színeknél, a boldogsággal, örömmel, nyárral is összefüggésbe hozhatják. A legenergikusabb és legkedveltebb meleg szín a piros. Sokan a szenvedéllyel, szeretettel párosítják. Sokszor hozzák párhuzamba a sebességgel is, éppen ezért autó alkatrészeket, autó tuning felszereléseket árusító webáruház jó alapja lehet.

Hasonlóan erős, energikus szín a narancssárga, melynek lelkesítő, egyben nyugtató, étvágygerjesztő hatása is van, ami miatt bármilyen élelmiszer webáruházhoz passzol. A sárga az optimizmus, a gazdagság színe. Inkább figyelemfelkeltésre érdemes használni, a webáruház készítés során fő színként alkalmazva nem olyan praktikus, hiszen fárasztó lehet a szemnek. De egy jól megválasztott árnyalata kiválóan beleillik például egy szerszámüzlet arculatába.

Léteznek ezek mellett semleges színek is, mint a fehér, fekete és a szürke összes árnyalata. Ezek elegánsak, harmonikusak, de önmagukban használva unalmasak lehetnek, ezért érdemes feldobni más színekkel őket.

Címke: Webáruház készítés
2019-01-21