Crysis

Ez a cikk nem azért született, mert most játszottunk elsőként a Crysis sorozattal, hanem mert újra elővettük a polcról, hogy friss emlékekkel várjuk a Remastered verzió megjelenését. Ebben a cikkben beszámolunk arról, milyen volt 12 év után ismét belebújni a nanosuitba.

Történet

A játék 2019-ben játszódik, története szerint ekkor egy gigantikus meteorit csapódik a Földbe Észak-Koreában. A kormány a helyet teljesen lezárja, így annak rejtélyéről a világ többi országa semmit sem tudhat meg, ezért az USA egy Delta Force elitalakulatot küld a helyszínre, hogy kivizsgálják a helyzetet, és jelentést küldjenek a Pentagonnak.

Ennek a csapatnak a három kiemelkedő személyisége Proféta, Nomád és Pszicho. Mi Nomád bőrébe bújva játszhatjuk a játékot, aki egy speciális nanoruhát visel (mint ahogy a csapat többi tagja is), amitől extra képességekre (gyorsaság, páncél, láthatatlanság, extra erő, fegyverfejlesztés) tehet szert, amit jól hasznosíthatunk a gyönyörű szigeten. A harcok közepette egyszer csak feltárul a gigantikus meteorit (űrhajó), amely hatalmas erőteret gerjeszt, megfagyasztva a sziget jelentős részét, ezzel drasztikusan megváltoztatva a Föld időjárását. Nincs kétség, a Földre érkező idegen faj megkezdte a támadást a bolygó ellen. Ezek után nem sokkal mindenhol megjelennek a robotszerű űrlények, amikkel fel kell venniük az embereknek a harcot.

Játékmenet

A játékmenet igazán izgalmas, mert nem csak egy sima FPS játékról van szó. Természetesen a lövöldözés áll a középpontban, amihez rengeteg fegyvert és kiegészítőt kombinálhatunk. Egyszerre három fegyver lehet nálunk, amit érdemes minden pályán jól megválasztani.

A pályák bejárható területe nagyon nagy, ezért számtalan alkalmunk lesz autót, terepjárót, motorcsónakot, tankot, sőt még repülőt is vezetni a távolságok gyorsabb megtételéhez. Persze ilyenkor az ellenfelek hamarabb észrevesznek minket, ezért nem árt jól megtervezni a rajtaütéseket. Az akkori játékokhoz mérve a Crysis magas mesterséges intelligenciát adott az ellenséges erőknek. A legnehezebb fokozaton (delta) hiába az extra ruha és a szuper fegyverek, komoly kihívást jelentenek a küldetések. De akadnak érdekes hibák is, ugyanis néha beragadnak a csapattagok vagy az ellenfelek, amit kihasználva könnyebben legyőzhetőek. De olyan is megesett, hogy egy ilyen bug miatt újra kellett kezdeni egy egész pályarészt. Sajnos a játék nem túl hosszú, maximum 10-12 óra alatt teljesíthető, ezért érdemes többször is nekiesni, hiszen van bőven mellékküldetés és felfedezni való.

A játékban található fizikai motor zseniális. Rombolható a növényzet és a környezet minden eleme. Ezek ma már nem tűnnek nagy dolgoknak, de akkoriban hatalmas szenzáció volt. Szinte bármivel interakcióba léphetünk, amit az ellenfelekre dobhatunk, széttörhetünk vagy szétlőhetünk.

Crysis

Benyomások

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy abban az időben nagyon leesett az állunk, és évekig etalon játéknak tekintettük, szinte mindenki játszott vele, és a gépét is ezzel tesztelte. Akkoriban az számított jó számítógépnek, amin elfutott a Crysis. A játék grafikája eszméletlen volt, a kidolgozottság, az újfajta játékmenet és a rengeteg újítás más játékokhoz képest vérpezsdítően hatott mindenkire, teljesen beszippantott minden gamert. Az biztos, hogy évekig emlegették, és többször is újrajátszották.

Azt kell mondjuk, hogy 12 év után sem sokkal rosszabb a látvány és a benyomások. A grafika még mindig szép, bár azért már nem esett le az állunk, de teljesen korrekt volt a játékélmény. Őszintén megmondva, annyira nem látszik rajta az idő vasfoga. Nyilván azért vannak hibái, pár dolgon már mosolyogtunk, de szerintünk is megérett a Remastered verzió.

Crysis Remastered

Kíváncsian várjuk az újításokat (mert biztosan lesznek) és a CryEngine 5 nyújtotta látványvilágot. A rajongók nagyon szerették az első részt, és valószínűleg (mondjon bárki bármit is) a felújított változatot is tűkön ülve várja mindenki. Nemrégiben megjelent egy rövid 4k-s grafikai ízelítő, amitől csak még jobban várjuk a megjelenését.

Az eredeti Crysis nagyon jó megjelenésű és minőségű játék volt, ezért sokat várnak el a rajongók a felújított változattól is. A hírek szerint a jobb textúrák és eszközök mellett a Crysis Remastered fejlett grafikai technikákat is alkalmaz majd. A Crytek vezérigazgatója, Avni Yerli szerint az új verzió méltó lesz a rajongók játék iránti szenvedélyéhez, bár a stúdió célja az, hogy a játék vonzó legyen az új játékosok számára is. Jelenleg a fejlesztők csak az egyjátékos kampányon dolgoznak, így a Crysis többjátékos módot kedvelő rajongói nem számíthatnak arra, hogy idén ismét visszatérhessenek a játékhoz.

Crysis gépigény

Minimum gépigény:

  • Processzor: Intel Pentium 4 2.8 GHz, AMD Athlon 2800+
  • Memória: 1 GB
  • Videokártya: NVIDIA GeForce 6800 GT, ATI Radeon 9800 Pro, 256 MB memóriával, DX9.0c vagy DX10
  • Operációs rendszer: Microsoft Windows XP vagy Vista
  • Tárhely: 12 GB

Ajánlott gépigény:

  • Processzor: Intel Core 2 DUO @ 2.2GHz vagy AMD Athlon 64 X2 4400+
  • Memória: 2 GB
  • Videokártya: NVIDIA 7800 Series, ATI Radeon 1800, 512 MB memóriával, DX9.0c or DX10
  • Operációs rendszer: Microsoft Windows XP vagy Vista
  • Tárhely: 12 GB