A Plague Tale: Innocence

Ez a játék nem finomkodik a brutalitással, és mindezt két ártatlan gyermek szemén keresztül szemlélteti. A sötét francia középkorba, a százéves háborúba csöppenünk 1348-ba, az inkvizíció véres leszámolásaiba, akik egy ötéves fiút keresnek a De Rune családból. A történet alapját valós helyszínek és események adják, de a cselekmény kitalált történet. Ennek ellenére magával ragadó, és egy percig sem unalmas játékról van szó.

A történet kezdete

Egy szép napon, amikor az apa és a 15 éves lánya barangolnak az erdőben, elveszítik a kutyusukat, akit rejtélyes módon lehúz valami a mélybe. Amicia szomorúan ballag haza, aki meg szeretné osztani édesanyjával is a történteket, de ekkor megjelennek az inkvizíció véreskezű emberei, és leszámolnak a családdal és a szolgálókkal. Testvérét, Hugót keresik, aki magában hordoz egy furcsa kórt, és akit a szülei születése óta elrejtettek a világ elől. Így hát a saját testvére sem ismeri igazából, de mégis csak egymásra számíthatnak, és együtt sikerül elmenekülniük a családi fészekből. A gyerekek egyedül maradnak, akiket az édesanyjuk a család barátjához, az orvos-alkimista Laurentiushoz küld annak reményében, hogy majd ő segít rajtuk. A történet lassan bontakozik ki, és a végén kiderül, miért is olyan fontos a fő inkvizítornak Hugo. A nehéz úton más árvák is csatlakoznak a csapathoz, akiktől extra képességeket vagy segítséget kap Amicia és öccse.

A játék hangulata, benyomása

Finoman szólva a játék brutális. Nem finomkodik a gyerekekkel és a vizuális elemekkel. Érezhető a korszakra jellemző vandalizmus az emberekben. A minden ok nélkül, nemtől és kortól függetlenül történő gyilkosságok szinte mindennaposak az országban. Számomra külön megrázó volt az első olyan eset, amikor a 15 éves főhőst szó szerint lemészárolták a katonák. Nem fogtam fel pár percig, hogy miért ez a vad bánásmód, hiszen csak gyerekekről van szó.

A történet feszült és szívbemarkoló, amire ez a brutalitás külön rányomja a bélyegét. Mindeközben az egyik leggyilkosabb kór pusztít az országban: a pestis. Rengeteg a pályákon szanaszét heverő halott és a kórt terjesztő patkány. A két gyermek sorsát minden játékos átérzi, és biztosan senki nem kívánkozna a helyükbe. Elveszítették a családjukat, sőt minden vagyonukat, és egyedül vágnak neki ennek a pokolnak nevezhető világnak. A készítők nagyon eltalálták a zenei aláfestéseket, a karaktereket, az átvezető videókat, sőt magát az egész játékot. Ez egy igazi remekmű a maga műfajában, és maradandó nyomot hagy abban, aki rászánja az idejét, és végigcsinálja az összes küldetést.

A Plague Tale: Innocence

Játékmenet

Sok játékosnak ezen a téren van egy kis hiányérzete, pedig a játékmenet teljesen rendben van. A pályák egyértelműen vezetnek, elbóklászni nem nagyon lehet, ez egy kicsit valóban gyenge pont, de más negatívumot nem nagyon lehet felhozni. A játék nem a nyílt harcokra van kihegyezve, de ez érthető is, hiszen gyerekek a főhősök. Ha egy őr ránk bukkan, szinte azonnal kivégez, nagyon kevés lehetőség van a védekezésre. A játék előrehaladtával több extra képességet is kapunk (altatópor, viszketőpor, erősebb parittya), amiket harc közben felhasználhatunk, de ha többen is észrevesznek, akkor vagy futni kell, vagy vége a játéknak. Az őrök figyelmét nagyon jól el lehet vonni a pályán elhelyezett hangkeltő eszközökkel (pl.: megdobunk kővel egy páncélt vagy serpenyőt), de csak rövid ideig foglalja le őket, szóval sietve kell elhaladni mellettük.

A pályákon temérdek mennyiségben vannak jelen a patkányok, akiket elég könnyű távol tartani. A fénytől irtóznak, és az út közben elég sok fáklya, lámpa áll rendelkezésre, ezáltal elég változatosan lehet fellépni ellenük. Elsőnek kicsit ijesztőek, de a sokadik patkányraj után már szerintem senkit nem hoznak lázba. Óvatosnak kell lenni, mert a látszólag 1-2 patkány is veszélyt jelent, hiszen azok is képesek leteríteni és megölni a főhősöket.

Összefoglalás

Akinek van szabad 8-10 órája, annak érdemes kipróbálnia ezt a játékot, hiszen nem mindennapi a történet, a helyszínek és a grafika sem a megszokott. Nem egy akciódús játék, inkább a rejtőzködős és feladványmegoldós SteamPunk stílushoz áll közel, de aki harcolni szeretne, az is megtalálhatja a módját. Kicsit más játékok hangulata is érezhető benne. Számomra a játékmenet nagyon hasonlított a Thiefhez, a patkányok pedig a Dishonored játékból Dunwall városát idézték. Mindezeket összevetve egy fantasztikus és élvezetes játékról van szó, amit nem érdemes kihagyni egyetlen gamernek sem.

Gépigény

Minimális gépigény:

  • CPU: Intel Core i3-2120 (3.3 GHz)/AMD FX-4100 X4 (3.6 GHz)
  • RAM: 8 GB RAM
  • Videókártya: 2 GB, GeForce GTX 660/Radeon HD 7870
  • OS: Windows 7/8/10 (64 bites)
  • Tárhely: 50 GB szabad hely

Ajánlott gépigény:

  • CPU: Intel Core i5-4690 (3.5 GHz)/AMD FX-8300 (3.3 GHz)
  • RAM: 16 GB RAM
  • Videókártya: 4 GB, GeForce GTX 970/Radeon RX 480
  • Operációs rendszer: Windows 7/8/10 (64 bites)
  • Tárhely: 50 GB szabad hely